keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Puutarhajumppaa

 Ensimmäisen kesälomaviikon alkupuolen sää oli aika viileä, mutta se oli oikein hyvää istutussäätä;) Sitten kun lämpötilat nousivat, puutarhassa onkin lähinnä vain luettu puutarhalehtiä ja tehty pihakierroksia siten, että pari askelta eteenpäin, hei tuollahan on nokkonen tai joku muu rikkakasvi kukkapenkissä, nyppäsenpä sen pois. Ja pari askelta lisää, kukkien ihailua, kuvien ottamista, rikkaruohon bongaaminen.... Kukkapenkit on vielä kanttaamatta, mutta viime loppuviikosta tullut selkäjumi, jonka takia onneksi pääsin nopeasti hierojalle, on siirtänyt sitä touhua. Puutarha on kyllä kiva kuntosali, mutta sielläkään ei ole mitään venyttelymuistuttajaa. Onko teillä joku hyvä keino muistaa venytellä? Antakaas vinkkejä;)

Aamupalaterassilla istuessani bongasin pari päivää sitten tämän ihanuuden, Tulipa whittalii, nykyisin Tulipa orphanidea, jonka istutin viime syksynä. Sopii muuten aika hyvin viereiseen pensaaseen, keltajapaninangervo `Firelight`14 kommenttia:

 1. Voi ei, toivottavasti selkäjumisi hellittää! Minullakaan ei ole muistutusta, vintin kattoparruun olen ripustanut voimistelurenkaat, jos muistaisin niissä roikkua. Yritän muistaa tehdä vatsalihasliikkeitä, jotta selkä saisi tukea vatsapuolelta. Mutta selkä jossain määrin jäykkänä täälläkin mennään.
  Ihana tulppaani on whittallii! Tai nykyisin se on Tulipa orphanidea. Joka tapauksessa yksi kauneimmista ja täydellinen viereisen puskan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa, hieroja auttoi aika lailla ja nyt on jumpattu lähes joka päivä! Ja mikäs se on jumpatessa pihalla kun aurinko paistaa ja on lämmintä! Meilläkin muuten autotallissa on sellainen tanko, jossa voisi roikkua, pitänee yrittää muistaa...
   Ja hyvä tietää että whittallii on vaihtanut nimeään, täytyy laittaa uusi nimi muistiin!

   Poista
 2. Onpas makea yhdistelmä! Jumeja on joka paikassa ja kroppa on kovilla :( Nyt onkin mukava ottaa rennosti ja lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut aikaa lukea puutarhalehtiä ja ihan kirjakin! Ja mikäs näillä säillä on pihalla lukiessa:)
   Olen toki jumpannut lähes joka päivä ja jumi on onneksi jo helpottanut aika lailla. Mikä siinä vaan on, että venyttely on jotenkin muka niin vaikeaa...

   Poista
 3. Toivottavasti selkäjumisi paranee. Minä kävin hiljattain Kalevalaisella jäsenkorjaajalla, joka manipuloi selkäni kuntoon. Puutarhassa vain joutuu tekemään töitä jos jonkinlaisessa hankalassa asennossa ja vaiva tahtoo herkästi uusia. Tänään jouduin kastelemaan kasveja pitkään ja heti selkä kipeytyi kastelukannujen kantamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa paranemaan päin, mutta minäkin mietin kyllä kalevalaista, joka on auttanut kyllä kaikenlaisiin jumeihin parhaiten.
   Olen kyllä monestakin paikasta saanut kuulla, että parasta ennaltaehkäisyä selkäjumeihin olisi kuntosali. Mutta se ei jotenkin tunnu minun jutulta. Mennään nyt eteenpäin noilla käsipainoilla tehtävävillä liikkeillä.

   Poista
 4. Voi ei, selkäkipu (tai mikä tahansa muu puutarhatöitä rajoittava kipu) on niin ärsyttävää varsinkin nyt, kun olisi intoa ja tarvetta tehdä yhtä sun toista. Minä yritän vain muistaa hyvän keskivartalon tuen, vaihdella koko ajan asentoa ja tehdä tasapuolisesti kummallakin kädellä asioita. Niin kuormitus tulee ainakin tasaisesti koko kroppaan. Selkäjumeihin auttaa itselläni se, kun menen lattialle selälleen polvet kevyesti koukussa ja nostan kädet "ylös", eli siis suoriksi pään viereen vartalon jatkoksi. Siinä kun pötköttelee minuutin-pari, selkä tuntuu jo paljon paremmalta. Tämä ei varmasti ratkaise joka vaivaa mutta eipä ole hankala tehdäkään. Toivottavasti saat selän pian kuntoon, niin pääset jatkamaan puutarhatöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta onneksi on helpottanut jo melkoisesti. Minulla tuo tasapuolisesti tekeminen on kyllä vaikeaa, olen niin oikeakätinen ja jalkainenkin;)
   Selällään makaaminen maton päällä on kyllä hyvä apu rentouttamaan selkää päivän päätteeksi. Ja piikkimatto, sen päälle menen nukkumaan kun oikein jumittaa.

   Poista
 5. Selkäjumit ovat vihoviimeisiä puutarhaihmisen seuralaisia. Sen olen oppinut, että pahimman kivun jälkeen on selälle parasta lähteä liikkeelle.
  Onpa värit sattuneet kohdalleen. Tulppaani ja japaninangervo sopivat hienosti kavereiksi.
  Pikaista paranemista selällesi ja kivoja lomapäivien jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, liike on paras lääke. Ja särkylääke on myös hyväksi:) Mutta muutaman kerran on selkäni mennyt jotenkin ihan lukkoon ja siitä kestää sitten jonkin aikaa toipua. Hieroja sanoikin että melkoinen jumi löytyi lavan läheltä ja sai sitä onneksi vähän lievittymään. Nyt sitten jumpataan ja seuraava hieroja-aikakin on jo lähellä!

   Poista
 6. Selekäongelmat o surkeeta. Toivottavasti pärijäät sen kans. Söpö tulppu hyväs paikas. Onko tua rungolline puska Hakuropaju?
  T. Navettapiika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkäjumin alku oli kyllä hankala, meni Buranaa, Panadolia ja parina päivänä Norflexiakin. Siitä sitten pikkuhiljaa lääkettä vähemmäksi ja liikettä enemmäksi. Ei onneksi enää haittaa puutarhatöitä, tosin niitä on nyt tehtykin vähemmän kun on niin kuumaa! Lukeminen on nyt oikein hyväksi;) Paitsi että tulee hyviä ajatuksia mitä puutarhaan seuraavaksi voisi tehdä:)
   Tuo rungollinen puska on jokin paju, mutta ei Hakuro. Oliskohan ollut alppipaju.

   Poista
 7. Onpa katseenvangitsija tuo oranssi kukka, kuin keltaista tulta♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, toivottavasti viihtyvät tuossa ja näyttäytyvät taas ensi vuonna:)

   Poista