sunnuntai 2. huhtikuuta 2023

Omavaraistelua kaupunkipihalla

 Blogiystäväni Tiiu toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja kirjoitti kirjan. Eikä mitä tahansa kirjaa, vaan yli 200 sivuisen puutarhakirjan! Onnea esikoiskirjailijalle!

Minulla oli onnea saada tämä kirja kustantajalta, kiitos siis Readme.fi


Vaikka minun puutarhani keskittyy enemmän huviin kuin hyötyyn, tai varmaan juurikin siitä syystä, tämä kirja oli oikein oivaa lukemista. Ja huomasin, että löytyyhän meiltä vaikka mitä hyötykasveja, mutta lisääkin mahtuisi.

Mutta takaisin kirjaan:) 

Sieltä löytyy omina lukuinaan hyötyviljely niin sisällä, terassilla kuin kasvimaallakin. Siementen kerääminen ja kylväminen, kasvien lisäys suvuttomasti, lannoitus ja kalkitseminen, kompostointi, vesi, sadon säilöntä ja varastointi, luonnonkasvit, mehiläistarhaus, kotikanala ja aurinkosähkö.  Paljon kiinnostavaa luettavaa siis ja runsaasti asiaan liittyviä kuvia.

Tässä muutamia kuvia minua erityisesti kiinnostavista aiheista:

 Villiyrttejä haluasin osata kerätä ja hyödyntää enemmän. Kirjasta sainkin monta hyvää vinkkiä.

Sadon säilönnän alta paljastuu minulle vieraampiakin juttuja, kuten hapattaminen ja umpiointi.

 

Nyt kun vielä ei saada satoa pihalta, on oiva aika versottaa tai idättää siemeniä.

Kumppanuuskasvitaulukko on hyvä pitää mielessä kasvimaalla.

 Syötävä kukkapenkki kuulostaa herkulliselta, uskaltaisikohan sitä maistaa ensi kesänä kuunliljoja?

Kasvihuone on aina 💚

 

  Tämä on todella kiinnostavaa, meillä kun tuota metsääkin on tontilla.

Kirjasta löytyy paljon kivoja vinkkejä.


Kirja sopii mielestäni todella hyvin aloittelevalle kotipuutarhurille laajan sisältönsä vuoksi. Ja vaikka ei omistaisi puutarhaa, huomaa voivansa kasvattaa monenlaista myös parvekkeella tai vaikka ikkunalaudalla. Myös luonnosta löytyy paljon erilaista syötäväksi sopivaa kasvia. Mutta myös meille jo jonkin aikaa puutarhassa syötävää kasvattaneille löytyy uusia juttuja kokeiltavaksi. Ainakin minä sain monta hyvää vinkkiä, miten lisätä pikkuisen omavaraisuutta.


1 kommentti:

  1. Onpa hieno teos. Kiitos esittelystä. Silmiini osui maininta aurinkosähköstä. Otaksun, että tässä yhteydessä sitä käytetään kasvihuoneen lämmitykseen. Meillä on aurinkosähköjärjestelmä omakotitalossa, ja haluaisin laajentaa sitä nyt kasvihuoneeseen. Täytyypä tutustua tuohon kirjaan ja ottaa asiasta selvää.

    VastaaPoista