lauantai 16. marraskuuta 2013

Havuja

Onneksi olen pikkuhiljaa ymmärtänyt istuttaa pihalle myös havuja, vaikkakin taas nyt tuntuu että aivan liian vähän. Tähän aikaan niiden arvon huomaa. 
Ehkä ensi kesänä taas muutama lisää...

Tässä etualalla kolme pallotuijaa `Tiny Tim`nimisiä. Taempana näkyy timanttituija `Smaragd`.


 Edessä kääpiövuorimänty. Syreenin takana timanttituija `Smaragd`ja vielä hiukan kauempana hopeakuusi `Glauca`.


 Tässä kääpiöpalsamipihta `Nana`.


 Ja tässä komeilee pallotuija `Mr. Bowlingball`.


 Ja tuolla takana ihan normaaleja kuusia:) Aivan vasemmassa reunassa näkyy myös pieni siirretty taviskuusi, siitä yritän leikata oikein tuuhean ja kartiomallisen. Jos ei onnistu, siirrän uuden pienen tilalle.

30 kommenttia:

 1. Ompa otettava tästä vaarin! Yritän ensi keväänä työstää ja uusia kukkapenkkialueen niin sinneppä sitten noita havulajeja joukkoon, oikein innostuin asiasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä että innostuit. Paljon muuta nähtävää pihalla ei tähän aikaa olekaan;)
   Tai jos tarkemmin katsoo... Pitääkin mennä huomenna makroputken kanssa ottamaan lähikuvia.

   Poista
  2. Ajatteles, noiden havukasvien joukkoon jotain ledvaloja tai vastaavaa...

   Poista
  3. Pitäis viritellä jotain, ovat vain niin kaukana talosta ja sähköpistokkeista...

   Poista
 2. Saman huomion teen itse joka syksy. Vähitellen on hyvä menetelmä. Haluaisin metsäpuutarhaan kartiovalkokuusia, yksi siellä onkin. Smaragd on tuijista suosikkini, niitä lisäilen etupihalle muutaman joka kevät. Metsäkuusesta saa upean leikkaamalla, varmasti onnistut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smaragd on munkin suosikki, kasvaa tiheäksi ja mukavan malliseksi.
   Ja kartiovalkokuusi on kyllä kaunis, mulla oli kerran sellainen, mutta unohdin suojata talveksi ja se muuttui ruskeaksi. Voisihan sitä nyt "viisaampana" kokeilla uudelleen;)
   Työkaverilta sain tuon vinkin metsäkuusen leikkaamiseen, hän tekee sitä ja sanoi ettei ole edes niin kovin tarkkaa milloin ja miten paljon leikkaa.

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä eli havuja pihalla ja puutarhaan. Tähän aikaan vuodesta kun ei kohta ole mitään muuta, erimalliset havut tuovat pihaan kauneutta ja niiden muodot houkuttavat myös kuurassa ja taas keväällä ennen kuin muut kasvit aloittavat.

  Olen itsekin ajatellut kuvata laakakatajani eli 'Repandat', kartiovalkokuuset on jo moneen kertaan kuvattukin, mutta vielä on jännitävin esittelemättä. Niitä taitaa nyt olla jo yksitoista, mutta vielä on yhdelle paikka...;)

  Tuo kääpiöpalsamipihta on jännittävä. Ihailin tuota viimeksi jo äitini puutarhassa.

  Minä myönnän olevani havuhullu, vaikka jouduimme tänä vuonna kaadattamaan terveen, komean hopeakuusen etupihalta, mutta se varjosti rakkaita hortensioitani, joten pakko mikä pakko. Isutin sinne sitten vähän toiseen kohtaan japaninmarjakuusen, jotan on taas jotain uutta havuihmetelvää.

  Kiva, että toit tämän aiheen esiin. Tästä on monelli inspiraatioksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, eri mallisia ja eri värisiä myös. Vielä löytyy vaikka mitä ihanuuksia joita voi hankkia, jos vaan mahtuu...

   Poista
 4. Kauniita havuja sinulla! Minulla on haaveissa saada alapihalle vähän varjoisempiin paikkoihin myös noita ihania pallotuijia ja ylemmäs karumpiin oloihin lisää katajia, luonnon katajien joukkoon. Voisihan sitä yhtä smaragdiakin kokeilla miten pärjäisi:) Havut vaan on monesti niin hintavia, ettei niitä meinaa hennoa ostaa kun yksi kerrallaan:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne hintavia, siksi niitä tuleekin ostettua harvakseltaan. Samalla rahalla kun saa perennoja kassillisen;)
   Mutta pikkuhiljaa...

   Poista
 5. Havuja saisi tosiaan olla paljon enemmän. Vanhin tuija pihallamme on jo upea, harmi että sen kaveri kuoli pois monta vuotta sitten. Olen istuttanut uusia ympäri pihaa, mutta lisää saisi laittaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä mahtuu, pieniähän ovat suurin osa. Vaikka kyllä niitä isojakin havuja löytyy:)

   Poista
 6. Minäkin hankin ensimmäiset havuni tänä keväänä, kolme pallotuijaa. Aiemmin en ole niihin tuntenut mitään vetoa, mutta onneksi mieli on muuttunut. Kyllähän havuilla saa upeasti ilmettä puutarhaan ja syksyllä/talvella niiden arvon viimeistään ymmärtää niinkuin sanoit:)

  VastaaPoista
 7. Havut ovat todella kivoja, minäkin olen vain keskittynyt perennoihin ja kukkiviin pensaisiin, ja niihin puihin mitä mahtuu. Havut ovat todellakin jääneet liian vähälle! Olen todella tyytyväinen niihin muutamaan pikkukuuseen, mitä pihassani on. Lisää täytyy istuttaa... näkösuojaksikin naapuria vastaan ne ovat niin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkösuojana ovat kyllä hyviä, talvellakin. Toki meidän istutetut havut eivät vielä ole kovin isoja. Mutta sitten vuosien kuluttua...

   Poista
 8. Oih, ihania havuja, ja kivasti kaikkia erilaisia! Itsellä törröttää minipihan ulkopuolella vaan kultatuija :)

  VastaaPoista
 9. Havut ovat kauniita. Meillä ei niitä ole, koska kellastuvat hauvelin ruikuista.. ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just luinkin jostain, että havut ei tykkää koiranpissasta:) Kissat ei kai haittaa...

   Poista
 10. Erinomainen esimerkki siitä, kuinka havuja istuttamalla pihasta löytyy tähänkin aikaan vuodesta vehreyttä. Täytyy tässä itsekin ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
 11. Kivat kuvat. Blogissani on sinulle haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ehkä tänään jo pääsen vastaamaan haasteeseesi, jos sähköt pysyis.

   Poista
 12. Hyvä, että muistutat havuista. Kauniita ja tärkeitä vihreydessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä niitä ei niin huomaa, mutta muuten ovat kiva lisä pihalle.

   Poista
 13. Kauniita havuja! Tuo Mr. Bowlingball on mulle ihan uusi tuttavuus, ensi kesänä voisin yrittää löytää sen jostain taimimyymälästä, niin kivalta se näytti.

  VastaaPoista