sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Metsäistä puutarhaa

Syksyn aikana olen pikkuhiljaa istutellut talon päätyyn, uudelle alueelle, kasveja. Siitä kaadettiin kuusia kesällä ja alue on oikeastaan metsäpohjaa. Tarkoitus ei olekaan tehdä siitä varsinaista kukkapenkkiä, vaan jotain joka sopii metsäiseen maisemaan. No jaa, alue on pieni ja sen takana on pelto...
No kuitenkin, en aiko yrittääkään saada olemassaolevaa aluskasvillisuutta pois, vaan laitan sinne jotain pensaita ja perennojakin lisää.

Tuossa etualalla kasvoi yksi iso kuusi ja sen alla ei mitään. Polkua vähän matkaa eteenpäin mentäessä olikin jo jotain valmiina reunassa eli vuorenkilvet, kuunliljoja, pieni kirsikkapuukin. Ja sitten taas kaadettu kuusi. Perimmäisenä näkyykin syreenit aluskasvillisuuksineen.


Hmmm, yksi kuva kertoo enemmäin kuin tuhat sanaa vai miten se menikään. Siis uusi kuva, jossa näkyy kaadettujen kuusien paikat, toki kuuset oli aika paljon isompia:)
Ja kuvaan olen kirjoittanut tämän syksyn istutukset. Lisäksi siirsin sinne tänne sormustinkukkia ja ripottelin unikkojen siemeniä.
Ja kyllä työtä vielä riittää, ränsistyneet katajat pitäisi kaataa pois ja sitten sinne mahtuu vielä ainakin alppiruusuja...


Oikealla puolella olevat penkit joutuvat myllerryksen alle keväällä, syksyn ja talven aikana on hyvä tehdä suunnitelmia. Tai ainakin hioa niitä;)

12 kommenttia:

 1. Tuohan on aivan upea paikka pienelle metsäpuutarhalle. Jäljelle jäänyt iso kuusi luo sopivasti varjoa ja sammaloituneet kivet ovat alueen kaunistus. Tuota onkin mukava suunnitella talven aikana :)

  VastaaPoista
 2. Maria:
  Joo, ihan kaikkia kuusia ei haluttukaan poistaa, jää vähän suojaa. Ja sammaloituneet kivet on mun mieleen, haaveilen kiviaitaa alueen takaosaan.

  VastaaPoista
 3. Kaunis! Ihanan pehmeitä muotoja ja sammalta!

  VastaaPoista
 4. Oooh, metsäpuutarha!

  Hortensia ja atsalea olisivat minunkin suosikkejani. Katajat minä korvaisin kartiovalkokuusilla ja ihan vain siksi, että kaikki pilari- tai muunlaiset katajat kasvavat ainakin meidän saarella harsuiksi elleivät rusketu. Nyt olen antanut periksi ja kartiovalkokuuset ja nyt myös japaninmarjakuuset saavat toimittaa minulle vihreiden havujen virkaa. Entäs laakakataja 'Repanda'...

  Meillä on puolet tontista lehtoa ja se on vain osin hoidettua, mutta siellä tietty pärjääävät sitten vain lehdon kasvit.

  Metsäpuutarha on aina ollut unelmani...

  VastaaPoista
 5. Se on hyvä että puuhaa riittää ja talveksi suunnitelmia suunnitella....jotain mitä odottaa ja ens keväänä tarttua toimeen:)
  Hyvää viikonalkua.

  VastaaPoista
 6. Ihana alue, pidän kamalasti luonnon ja puutarhan liitosta juurikin noin kun olet sen toteuttanut!

  VastaaPoista
 7. Tuosta penkistä tulee upea metsäpuutarha. Nuo kivet kruunaavat kokonaisuuden.

  VastaaPoista
 8. Kaunis metsäpuutarha siitä tulee... Kiva kun olet havannollistanut kuvan tekstillä.Tälläisia muisiinpanoja olisi ihan hyvä tehdä kun ne unohtuu taöve aikana. Mitä siellä olikaan...

  Minullakin haaveena uudelle tontille joskus tulevaisuudessa tulevan mustan kodan kupeeseen jättää metsää ja istuttaa rhodoja ja muuta metsäpuutarhaa... Kuntan ja metsänpohjan jätän.

  PS. Blogistani löytyy sinulle Puutarha Haastetta syksyn sateisiin iltoihin =)

  VastaaPoista
 9. Penkistä tulee varmasti kiva ja se on jo nyt sitä.

  VastaaPoista
 10. Näyttää hyvälle ja varmasti on tosi hieno valmistuttuaan! Sammaloituneet kivet ovat tosi hienoja!

  VastaaPoista
 11. Tiina:
  Kaarevat muodot on mun juttu. Arvaa vaan harmittaako että pääkäytävä ovelle on ihan suora. No se pitää tehdä muutaman vuoden kuluttua uusiksi, leventääkin. Toivottavasti saan miehen tekemään siihen sitten ainakin loivan kaaren:)

  Leena Lumi:
  Minä haaveilen lehtopuutarhasta.
  Nuo katajat oli mulla jo ennestään, siirsin ne vain. Ovat matalia, katsotaan kuinka niiden käy talven aikan.
  Alueella kasvaa myös pikkuisia kuusia, aloin leikata niitä tänä vuonna, tavoitteena sellainen tuuhea kartio:)

  Henrietta Hassinen:
  Joo, kevättä odotellessa...
  No onhan tuossa joulu välissä:)

  Minna:
  Kiitos, toivottavasti se vain paranee vanhetessaan:)

  Between:
  Sammaloituneet kivet on kyllä ihania, vähän pehmoisempia:)

  Karolina:
  Joo, näitä pitäisi tehdä enemmän, ainakin itsellensä muistiin. Talven aikana kun tuppaa unohtamaan monta juttua.
  Kiitos haasteesta, tartun siihen ajan kanssa.

  Kruunu Vuokko:
  Onhan se vielä lapsenkengissä, mutta varttuu...

  Maarit:
  Vähän kävin jo sahaamassa kuivettuneita katajia ja kovasti tekis mieli jo alppiruusuja, mutta odotan kevättä.

  VastaaPoista
 12. Hienon metsäpuutarhan olet ahertanut :) Sen kasvamista ja kehittymistä onkin sitten kiva seurata jatkossa ..

  VastaaPoista