tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kesäkukat

Takapihan kesäkukat on valittu ja istutettu ulos jo parisen viikkoa sitten. Vaikka välillä on luvattu hallaakin, en ole kantanut niitä minnekään terassilta ja hyvin ovat selvinneet  (koputtaa puuta).


Tänäkin vuonna pelargoneja, murattia ja laventelia. Lisänä tyttären valitsemaa neilikkaa ja sisällä kasvaneet ruohosipuli ja rosmariini.

Etupihan terassilla ei sitten olekaan orvokkien lisäksi vielä mitään, ja kesäkuu jo pitkällä. Tämä tilanne pitänee korjata pikapuolin. Paikka on pohjoisen puolella, siis varjossa lähes kaiken aikaa ja lisäksi tuulinen. Onko teillä hyviä vinkkejä?

Tomaatit ja paprikat on kannettu myös parisen viikkoa sitten ulos, tai siis kasvihuoneeseen ja näyttävät voivan siellä mainiosti. Muina kesinä olen vienyt ne sinne vasta kesäkuun puolella. Parina iltana, kun yöksi oli hallavaroitus, vein kasvihuoneeseen muutaman kynttilän tuomaan kasveille hieman lisälämpöä.

Näiden puutarhatoimien lisäksi meidän pihalla tapahtuu nyt vain niitä ihan perusjuttuja, kitkemistä ja kanttamista. Ja niitähän riittää, jopa niin paljon, että ajattelin jo, ettei enää mitään lisää...
Toivottavasti saadaan puutarha edustavaan kuntoon juhannuksen juhlia varten.

12 kommenttia:

 1. En kyllä osaa sanoa muuta, kuin verenpisarat, joita joskus muinoin puutarhuri suositteli parvekkeelleni, joka oli pohjoisen puolella...:)

  VastaaPoista
 2. Meillä muratit viihtyvät varjossa, muuta ei nyt tule mieleen.

  VastaaPoista
 3. Kesäkuu jo PITKÄLLÄ!? Apua! Onko? IIk ja ääk! Kaikkea on mitä piti saada tehtyä ennen kuin kesä alkaa, kääk! :-D
  Hitsi, kun en harrasta kesäkukkia lainkaan, ei mitään tule mieleen. Mulla on jo monena vuonna olleet silkkikukat (siis elävät kukat, hahah, nimeltään Clarkia amoena) pohjoisen puolen rappujen ruukussa, niiden kuivuneista siemenkodista rusentelen aina uudet siemenet ruukkuihin ja ne kukkivat loppukesällä. Muuten niissä ruukuissa taitaa olla lehtoakileijan siementaimia, nekin siementävät aina uudestaan...

  VastaaPoista
 4. Mäkin hain vasta muutaman amppelin ja etupihalle yhteen isoon ruukkuun istutukset. Ikkunaruukut on vielä ihan tyhjillään...

  VastaaPoista
 5. ahkeraliisa jos siitä tykkää.

  VastaaPoista
 6. Ihanat kesäkukat! Superkaunis tuo pelakuu. Minäkin ehdotan Ahkeraliisaa, itselläni samantyylinen paikka ja kokeilun kautta löytyneet myös Lumihiutale ja Dahlia.

  VastaaPoista
 7. Mun pitäis käydä toinen reissu puutarhalla ja hakea ainakin yhteen soikkoon kukkia. Ja jos jotain muutakin vielä keksis :)

  VastaaPoista
 8. Irmastiina:
  Verenpisaroita mulla siinä viime vuonna olikin, ja tykkäsin, ehkä siis taas niitä.

  Eeviregina:
  Kiitos vinkistä, mulla muratit ovat tavanneet kasvaa etelän puolella, mutta tykkään niistä niin, että voin laittaa muuallekin.

  Saila:
  No, ehkä ei kuitenkaan oikeasti niin pitkällä;) Mutta juhannus on jo ihan nurkan takana.
  Osaisinkohan olla ilman ruukkukukkia. Sopis mulle kyllä siinä mielessä, etten ole hyvä kastelija;)

  Miia:
  Nämä kylmät kelit on jotenkin latistaneet tuota kesäkukkien hankkimista. Toivottavasti pian alkaa lämpeneen.

  Cosmos:
  Kiitos vinkistä.

  Hortensia:
  Daaliaa mulla kasvaakin ruukussa pari kappaletta, kasvihuoneessa. Voisinpa nostaa ne tuohon terassille. Lumihiutale mulla on joskus ollut, mutta taitaa olla aika vaativa kastelun suhteen, minä kun joskus meinaan unohtaa sen...

  Hannele:
  Kyllä puutarhamyymälästä yleensä löytää jotain ruukkujen täytteeksi;)

  VastaaPoista
 9. Olen ihan samaa mieltä, että viileät kelit eivät ole oikein innostaneet miettimään kesäkukkaistutuksia. Ja sitten kun lämpimät alkavat, niin taimistoilla ei ole enää mitään myytävää...

  Varjoisaan ja tuuliseen ehdotan minäkin ahkeraliisaa ja isompaa serkkuaan uudenguineanliisaa. Alan teokset näyttävät suosittelevan myös begonioita, kuten mukulabegoniaa. Sitä en ole kyllä koskaan kokeillut. Ja voisihan sinne laittaa myös viherkasveja, joilla on kiinnostavat ja keskenään erilaiset lehdet?

  VastaaPoista
 10. Oletkin saanut jo monia hyviä ehdotuksia. Meillä talon pohjoispuolella on joka kesä ahkeraliisoja. Ne kukkivat varmasti oli sitten sadetta tai paahdetta. Voisi kyllä välillä vaihtaa kasveja, mutta värikkäitä varjon kukkijoita ei ole kovinkaan paljoa tarjolla.
  Kävelin tänään meidän torin läpi... ja mukaan tarttui monivuotinen neilikka ja niin romanttinen leijonankita. Tori on vaarallinen paikka tähän aikaan ; )

  VastaaPoista
 11. Samat kukkasuosikit sinulla kun minulla :) Nyt vasta sain aikaiseksi vastata haasteeseesi ja lähinnä kysymyksiin!
  Mukavaa puutarhakesää!!!

  VastaaPoista
 12. Geranium:
  Mulla onkin joskus ollut siellä kuunliljaa ja tykkäsin.
  Ehkä kokeilen myös noita liisoja:)
  Viileät ilmat suosivat kyllä sipulikukkia, joskaan eivät puutarhuria;)

  Sariw:
  Tori on kyllä melkoisen vaarallinen paikka tähän aikaan vuodesta. Täytyy olla rohkea tai uhkarohkea sinne lähtiessään...

  -T:
  Hyvät valinnat meillä molemmilla:)
  Samoin sinulle hyvää kesää puutarhassa ja muuallakin!

  VastaaPoista