keskiviikko 24. helmikuuta 2010

PallojaOlen selannut vanhoja puutarhalehtiä ja tykästyin kovasti näihin kuviin, missä on pallon muotoon leikkattuja puksipuita. Valitettavasti ne eivät ole talvenkestäviä meillä.Täytyy tyytyä johonkin muuhun kasviin. Luulen että se on pallotuija.Ensi kesänä taidankin istuttaa niitä pääovelle vievän polun varteen, juuri näin että ne kasvaessaan ovat pikkuisen kiinni toisissaan.Ja niiden alle voisin laittaa tuollaista vaaleaa soraa, sopisi samanvärisen betonikiven viereenkin.Tämä suunnitelma siis tähän oikean puoleiseen pitkään ja suoraan reunaan.

14 kommenttia:

 1. Täällä myös jo suunnitellaan ja unelmoidaan....
  Puksipuut ovat ihania. Olisi niin hienoa reunustaa niillä pihapolut, mutta talvehtiminen on niin ja näin kakkkos ja kolmos vyöhykkeelläkin :(

  VastaaPoista
 2. Hyvä keksintö! Voipi olla, että tuon keksinnön sulta nappaan. ;)

  VastaaPoista
 3. Entisessä puutarhassa mulla oli näitä yhdenlaisia pieniä tuija-palloja.Muistaakseni nimi oli 'Tiny Tim'.Attelin istuttaa puksipumia siirtolapuutarhaani.Jos hinta on Ok. Ihana blogi sulla...oiskin kevät jo.../*piah*

  VastaaPoista
 4. Minäkin ihailen noita puksipuita/pensaita. Täällä ne saattavat talvehtia, mutta ylempänä ehkä ei. Pallotuijatkin ovat kivoja.

  VastaaPoista
 5. Asun viitosvyöhykkeellä eikä täällä ole toiveitakaan saada puksipuita selviämään ulkona talven yli,ellei sitten jollain massiivisilla suojauksilla. Ruukkuun istuttamalla ja talvettamalla viileässä tilassa niistä kuitenkin pääsee nauttimaan näin pohjoisessakin:).

  VastaaPoista
 6. Ja lisäystä vielä edelliseen.Istutin viime kesänä ensimmäiset pallotuijani,Danica-lajiketta.Saa nähdä miten ovat ankarasta talvesta selvinneet, luntahan niillä kyllä on reilusti suojanaan.

  VastaaPoista
 7. No niin, on sinulle kesäksi sitten jo puuhaa suunniteltu ;)

  Tulee varmasti aika hieno!

  Polut ja erilaiset kivimateriaalit ja kasvit niihin yhdisteltynä tuovat kyllä paljon eloa pihaan!

  VastaaPoista
 8. Pallomuodot ovat tosiaan kivoja.
  Meillä on ollut pallotuija Danica jo tosi monta vuotta. Välillä lumi painaa sen vähän kasaan, mutta aina se on terhaakkasti toipunut : )
  Nyt olen ajatellut tehdä tuota pallomuotoa lehtipensaasta...

  VastaaPoista
 9. Eikös taikinamarjaa käytetä puksipuun tilalta?
  Ja puksipuun selviytymisestä:
  Meillä kasvoi Oulussa kotipihalla puksipuuaita, n.15-20 senttiä korkea reunusaita. Se peiteltiin lumella ja hyvin säilyi. Olen monena vuonna jo talvettanut sieltä saadun pikkupuskan ja nostanu kesäksi purkkiin, kun en ole sille paikkaa vielä keksiny. Niin että voihan sitä kokeilla pientä tainta ensinnä talvettaa. Hyvin peittää lumella ja huolehtii ettei kuivu jos lumi sulaa ennenkuin maa.

  VastaaPoista
 10. Kiinnostavia suunnitelmia. Muotoonleikatuissa on oma viehätyksensä. Olen toisinaan miettinyt taikinamarjasta sellaista matalaa reunusta, ei siis varsinaista aitaa. Mutta olisi kiva nähdä miltä näyttää käytännössä ennen kuin ryhtyy urakkaan itse. Palloja puutarhaan olen pohtinut pajun tai metallin muodossa. (ja futispallokin ilmestynee piakkoin...)

  VastaaPoista
 11. Uuden Kuun Emilia:
  Aika monia suunnitelmia on jo ensi kesällekin, muttei mitään tosi suurta. Onneksi niitä on aikaa tehdä monta kuukautta, heti toukokuusta alkaen:)

  Rita:
  Nappaa vaan:)

  Piah:
  Minkä kokoiseksi nuo Tiny Timit sulla kasvoi?
  Kiitos kehuista!

  Arleena:
  Eikä se yhtään auta, kun kaikissa ulkomaisissa puutarhaohjelmissa on AINA matalia puksipuuaitoja. No pitää mennä niillä jotka täällä menestyy.

  Tiina:
  Ja minä olen tosi laiska minkäänlaisiin suojauksiin, liian vaivalloista. Siksi siis pallotuijia mulle.

  Hanna:
  Onhan se kiva kun tietää mitä kesällä tekee;)

  Sariw:
  Noita pallotuijia laitoin takapihan kukkapenkkiin viime kesänä muutaman, en vain nyt muista nimiä.
  Minkäs kokoinen Danicasta kasvaa?

  Eve:
  Kiva kuulla että ois jonkinlainen mahdollisuus talvettaa puksipuuta ulkona pelkällä lumella suojattuna V-vyöhykkeelläkin. Sellainen matala reunus voisi olla kiva jossain kukkapenkissä. Pitäisköhän kokeilla, aluksi yhdellä kasvilla...

  Lumipyry:
  Puksipuusta tai ehä sittenkin tuosta paljon varmemmasta taikinamarjasta olisi tosiaan kiva kasvattaa johonkin kukkapenkkiin matala reunus.
  Lisää haaveita/suunnitelmia...

  VastaaPoista
 12. Mukavanoloinen suunnitelma, ei muuta kuin töihin, kun sen aika koittaa :)

  VastaaPoista
 13. Sinulla varmaan puksipuukin kukoistaisi!

  VastaaPoista
 14. Vuokko:
  Odotan jo maan sulamista;)

  Sirkka:
  Pitänee kokeilla pienellä:)

  VastaaPoista