torstai 2. heinäkuuta 2009

Toukkaongelma

Muutamia päiviä sitten huomasin alppikärhön lehdissä pieniä reikiä, mutta en kiinnittänyt siihen sen kummempaa huomiota. Eilen aloin tutkia asiaa tarkemmin, kun lehtiä oli syöty melko runsaasti. Ensin huomasin vain muutaman toukan ja poimin ne pois, mutta kun tutkailin tilannetta, noita vihulaisia löytyi vaikka kuinka paljon lehtien alapinnoilta. Keräsin niitä pois muutamia kymmeniä.Nettiä selaamalla tunnistin ne kärhöpistiäisiksi (?).

Tänään töistä tullessa pysähdyin kärhön viereen ja toukkia oli vielä paljon enemmän kuin eilen olin hävittänyt, nyt myrkyt kehiin. Mulla vain ei ole kuin pieni suihkepullo, jonka avulla aloitin tuholaisten hävittämisen. Huomenissa taidan mennä ostamaan kunnon pullon, joka auttaa paremmin torjuntatyössä.

Tässä näitä toukkiaja niiden jäljiltä kärhöni on tämän näköinen alaosistaan:(


Onko muilla kokemuksia näistä?

19 kommenttia:

 1. Voi kurjuus! Ei ole kokemusta ja toivottavasti ei tulekaan. Toivottavasti löydät sopivan myrkyn!

  VastaaPoista
 2. Voi yäk,mitä ällötyksiä.Mulla ei ole kärhöjä, mutta on meillä muunlaisia kummajaisia myrkytelty. Nyt luulis Anunkin tarjenneen vähemmällä kuin kolme paitaa vai miten siellä töissä?
  Lomalainen vielä hereillä, kun päivystän yliopistoon valittujen nimilistaa, joka ehkä tulee nettiin puolen yön jälkeen.Öitä sinulle, jos pitää aamulla töihinkin.

  VastaaPoista
 3. Tutulta näyttää, mutta kärhössä en ole niitä huomannut tai en ole kiinnittänyt huomiotani..mutta juhannusruusussa on ja muutamia on muissakin ruusuissa..käsin olen ne vielä toistaiseksi nyhjännyt, ai niin kirsikkapuun lehdet on nyt reikiä täynnä...
  kirvatkin ovat ilmestyneet...voi juku pätkä:)

  VastaaPoista
 4. Eipä ole kokemusta tuollaisista matosista - ja en kyllä haluakkaan tutustua! Hurjaa jälkeä ja varmaan aika nopeaan tahtiin :(

  Karviaispistiäisiä meillä oli useina vuosina ja ne kyllä tekivät muutamassa päivässä selvää karviaisen lehdistä :(

  Koetahan voittaa taistelusi matosodassa ;)

  VastaaPoista
 5. Ei ole minullakaan kokemusta moisista ja toivotta toivottavasti ei tulekaan. Hyvä jos löydät kunnon myrkyn niille.

  VastaaPoista
 6. Mulla ei oo yhtää kärhyä. Ei sitte myöskää nuita toukkia. Tuntuu, että kaikenmaailman ötökät lissääntyy koko ajan. Kerroppas sitten myöhemmin, miten kävi taistelussa.
  Ihana tuo kissankellokuva allaalla.

  VastaaPoista
 7. Voi surku, mitä tuholaisia. En ole moisiin törmännyt, toivottavasti pysyvätkin kaukana kärhöistäni. Liljakukoista, kirvoista, etanoista, muurahaisista (tekevät pesiään kukkaruukkuihin)sun muista örviäisitä on jo harmia tarpeeksi. Onnea pistiäisten nujerrukseen.

  VastaaPoista
 8. Illalla palaudutiin kotiin, pitääpä käydä kurkkaamassa kärhöjen tilanne.

  VastaaPoista
 9. Meillä ei ole (vielä) tuholaisia näkynyt, mutta mökillä toukka-armeija oli syönyt jo puolet humalan lehdistä.

  VastaaPoista
 10. Eipä meilläkään vielä ole tavattu kährössä tuollaisia matoja ja toivotaan ettei näykkään..mutta pitänee tarkkailla..kähröni olen ostanut vasta tänä keväänä.. hyvää kesän jatkoa..ja aurinko paistakoon..

  VastaaPoista
 11. Meillä ei ole kärhöissä ollut koskaan noita toukkia. Tai täytyykin tarkistaa..; )
  Sen sijaan ryhmäruusuissa oli pari päivää sitten ensimmäiset toukat. Litskasin ne kylmän viileesti... Niitä ei ollut kuin pari, vielä. Suuremmat määrät ruiskutan laimennetulla mäntysuopaliuoksella, pitkin kesää ; )

  VastaaPoista
 12. Huh, millaista jälkeä nuo toukat saavat aikaan! Mun neljä kärhöäni ovat saaneet olla onneksi rauhassa.

  Nimikkokasvisi pionit kukkivat nyt komeasti. Elämme Pionien aikaa! :)

  VastaaPoista
 13. Eipä ole kokemusta tuosta! (ei ole kärhöjä)
  Tuli mieleen kun miellä oli kirvoja viime vuonna omenapuissa niin äitini oli lukenut jostain että niihin voisi ruiskuttaa rasvatonta maitoa, se tekee tahmeeksi kirvojen liikkua. En tiedä tepsiikö toukkiin...Mutta Onpa ikävä juttu!!!

  Mutta mukavia kesäpäiviä toivon sinne kärhötoukista huolimatta:)

  VastaaPoista
 14. Minulla samanmoinen toukka-armeija alkoi rouskuttamaan keväällä istutettuja alppikärhöjä, juuri kun kasvu oli pääsemässä vauhtiin. Jäljelle jää vain oksanrankoja. Hankin hätäpuolustukseksi suihkutettavaa tuholaismyrkkyä (en muista merkkiä) ja suihkuttelin lehdille. Lupaavalta näytti, matoja alkoi ropisemaan alas jo muutaman minuutin kuluttua myrkytyksestä.

  VastaaPoista
 15. Vekarus:
  Määkään en ole ennen edes kuullut moisista. Kyllä tuo Ei ötököitä puutarhassa-myrkky tehosi.

  Pirjo:
  Jep, hetken tarkeni vähemmällä, mutta tänään on taas ollut kuin jääkaapissa;)

  Sirkka:
  Hitsi noita tuholaisia, onkohan niillä oikeesti jotain virkaa.

  Hanna:
  Kyllä siinä taisi sentään useampi päivä mennä ennenkuin tajusin asian vakavuuden.

  Amalia:
  Myrkky löydetty, Ei ötököitä puutarhassa. Suihkepulloni vain sanoi työsopimuksensa irti kesken myrkytysoperaation, mutta ei noita toukkia onneksi enää näy montakaan.

  Vekara:
  Mistä lie johtuu, varmaankin kun ei ole kunnon pakkasia talvella?
  Ylempää varmaan jo luitkin että ne joihin suihke osui, kuolivat pois.

  Tilu:
  Muurahaisten kanssa vietän aika harmitonta yhteiseloa. Niillä on muutamia pesiä metsänreunassa, kulkevat kyllä pitkin pihoja, mutta eivät onneksi ole majoittuneet ruukkuihin.

  Sateenkaarentaa Ilona:
  Kuin myös!

  Insinööri:
  Onko niilläkin oma toukkansa, vai kuka niitä popsii?

  Rantapuikko:
  Meilläkin vasta tänä kesänä on löytynyt noita vihulaisia.

  Sariw:
  Mää en tiennyt tuollasten olemassaolostakaan mitään, ennenkuin bongasin ne kärhöstäni. Ja googlettamallakaan ei tullut monta osumaa. Liekö uusi vitsaus?

  Puutarhamarsu:
  Meillä pionit vielä nupuilla, odotellaan aurinkoisia päiviä että ne avautuis.

  TeeKoo:
  Voisinpa kokeilla tuota maitoruiskutustakin noihin muutamiin jäljelläoleviin.
  Mukavia kesäpäiviä sinulle myös!

  Frankly:
  Myrkyt on toimineet meilläkin, varmasti kaikki toukat joihin suihke osui, ovat kadonneet. Mutta uusintaruiskutuksen joudun tekemään kunhan saan paremman ruiskun ostettua.

  VastaaPoista
 16. Tutulta näyttää - viime kesänä alppikärhöni söivät samanlaiset otukset. Keräsin elukat pois ja sen jälkeen lehdet alkoivat taas kasvaa, mutta tänä keväänä kukkia tuli tasan yksi! Voisikohan johtua noista otuksista?

  T. Tammitar

  VastaaPoista
 17. Meillä samoja hirviöitä on syönyt kärhön viereisen ruusun... Noukin toukat pois mutta, haen kyllä myrkkyäkin peliin!

  VastaaPoista
 18. Tammitar:
  Voihan hyvinkin olla että kärhöjen voimat ovat menneet tuholaisista toipumiseen eikä kukkien kasvattamiseen. Toivottavasti kukkivat taas ensi kesänä kunnolla.

  Anna:
  Kun tuholaisia on kymmenittäin ja kymmenittäin, on turvauduttava tehokkaisiin menetelmiin.

  VastaaPoista