sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Vähän jo punerrusta

 Tällä viikolla en ole juurikaan ehtinyt tehdä mitään puutarhassa. On ollut kalevalainen jäsenkorjaus, jooga ja hieronta. Jospa tuo yläselkä, olkapää ja käsivarsi noilla lähtisivät vertymään. Ärtyivät vissiin tuosta kahden viikon puutarhalomasta...Nyt kun taas muistaisi venyttelyn ja liikunnan tärkeyden. Kyllähän tuolla puutarhassa liikettä tulee, mutta venytellä pitäisi, ja jo keväällä sain fysioterapeutilta muutaman liikkeen mitä tulisi tehdä. Kesällä jäi vähän liian vähille...

Istutin loppukesällä taas punahattuja, ne eivät ole tavanneet meillä oikein menestyä, mutta kokeilen taas uuteen paikkaan. Toivotaan että tämä kelpaisi.

Pikkuhiljaa puutarhassa alkaa olla lisää punaista väriä. Tämä villiviini punastuu aina tosi aikaisin, onhan se aika upea varsinkin auringonpaisteella.

 Ja tuossa lähistöllä kukkii rantakukka, tykkään että löytyy näitä syyskukkijoitakin.

 

Myös osa hortensioista on alkanut saadaa väriä, tässä `Wim`s red`

Tämä nimetön hortensia viihtyy purppuraheisiangervon syleilyssä, vierellään syysleimuja. Tästä kohdasta tykkään tähän aikaan vuodesta erityisesti.

Lomalla kaivoin rippipenkistä muutaman neliön alalta pois tähtiputkea. Tykkään kyllä kasvista, mutta kun leviää noin hillittömästi, niin on pakko vähän kurittaa. Tähän suunnittelen tilattuja pioninjuurakoita ja sipulikukkia. Molempia odotan malttamattomana:)


torstai 12. syyskuuta 2024

Kolme kuvaa - syyskuu

 S-kirjaimen vuoro, siis tässä Kristiinan haasteessa.

 Sadonkorjuu, tässä eilisen saldo. Lisäksi vanhempani toivat ämpärillisen puolukoita ja valtavan kesäkurpitsan. Tänään leivoin sitten pari kuivakakkua, toiseen kesäkurpitsaa ja toiseen luumua. Viikonloppuna täytyy jatkaa jatkojalostusta. Tomaatit kyllä tulee syötyä ihan noin:)

Syysaamu tällä viikolla, aika upean värinen taivas.

Ja suuri kuunliljan lehti, kiva kun on eri kokoisia tai muotoisia kuunliljoja lähekkäin kontrastia tuomassa.


torstai 5. syyskuuta 2024

Lomaviikojen touhuja

Kesäloma on ollut touhuntäytteinen:) Ja paljon puuhista liittyy puutarhaan! Mutta kiva että on ollut upeita ilmoja ja on siis tuntunutkin ihan kesälomalta!

Loman alkajaisiksi kävin äidin kanssa Särkän perennataimistolla. Siellä on valtava valikoima hyvinhoidettuja puita, pensaita ja perennoja. Lisäksi sieltä löytyy näytepuutarha, jossa on aina myös pakko poiketa:)




Kotimatkalla pysähdyimme Ylimattila Arboretumissa ihailemassa puita ja muita istutuksia.




Sitten onkin niitä ostoksia kaivettu perennapenkkeihin. Ja siirretty jotain ja jaettu toisia;) Ja suurennettu paahdepenkkiä, kitketty rippipenkin reunus, katsottu aamuisin Gardeners Worldiä Youtubesta ennen puutarhaan uppoutumista ja luettu puutarhalehtiä.

Tässä paahdepenkin surullinen tilanne ennen hoitotoimenpiteitä...

Ja nyt se näyttää tältä.

Aika paljon on myös tullut istuskeltua aamupalaterassilla, johon itse asiassa paistaa aurinko melkein koko päivän. Sieltä katseltuna näkymät ovat aika vihreät.

Perhosiakin on bongattu, niitä kyllä on odotettukin tälle kesää. Punalatvat ovat taattuja perhosmagneetteja.

Kissat ovat osallistuneet, tai ainakin olleet tarkkailemassa puutarhapuuhia:)

Tässä rippipenkin kitketty reuna;)

 
Kakkospuunkin omenat alkavat kypsyä, ja satoa on siis kerätty. Pirjan omenat kypsyvät siis ensin, ne on jo syöty, ja sitten tämän aikoinaan saadun nimettömän omenapuun sato valmistuu vähän myöhemmin.
 
 
 
Omppuja on syöty sellaisenaan ja sitten vähän jatkojalostestettukin;) Omenahyve jäätelöllä on kyllä herkkua!

maanantai 2. syyskuuta 2024

Kolme kuvaa - elokuu

 Oon jo vähän myöhässä, mutta tässä vihdoin mun elokuun kolme kuvaa Kristiinan haasteeseen.

Kävimme tyttären kanssa elokuvateatterissa katsomassa Se päättyy meihin. Tykkäsin, vaikka tietenkin kirja oli parempi:) Aika harvoin tulee siis elokuvateatterissa käytyä, edellinen taisi olla Barbie.

Osallistuin reissuun, jossa pääsimme tutustumaan Kyrö Distilleryyn. Ensin söimme todella hyvänmakuista ruokaa ja sen jälkeen oli opastettu kierros tehtaissa, todella mielenkiintoista. Ja lopussa oli vielä tasting. Tässä heidän pullojensa etikettejä.


Ja viimeimpänä kesän ensimmäinen kukkakimppu omalta pihalta, kehäkukkia ja yksi tsinniakin oli silloin jo avautunut. Tämä kimppu siis elokuun alusta.


 E-kirjaimella alkavia sanoja oli aika vaikea keksiä...