torstai 18. tammikuuta 2024

Viime vuoden juttu, karsiminen

Viime kesän suurin juttu oli varmaankin karsiminen. Ei niinkään minkään yksittäisen asian, vaan monesta kohtaa puutarhaa. Mies kaatoi muutaman ison puun, minä sahasin todella monesta pienemmästä puusta/pensaasta oksia pois. Tavoitteena vähän ilmavampi ilme. Myös perennoja, jotka olivat levinneet runsaasti, kaivoin pois melkoisia määriä. Siten sain tilaa uusille hankinnoille;) Ja siis ensin tietenkin kävin ostoksilla ja sitten aloin miettiä minne kasvit mahtuvat...

Laitan tähän muutaman kuvan, jotka auttavat ehkä vähän havainnoimaan näitä uudistuksia:

Rautatieomenapuu keveni reilusti.

Useista pensaista, esimerkiksi tästä mustilanhortensiasta karsin oksia siten, että runko/rungot tulevat paremmin esille ja alla olevat kasvit saavat paremmin tilaa ja valoakin.

 Myös mongoalianvaahterasta lähti reilusti oksia pois.

 Tässä vastaavaa karsintaa syreenille. Sen alta lähti mm. tummakurjenpolvea pois niin paljon kuin sain. Tilalle jotain uutta:)


                                                                           Tällainen kuorma oli tuttu näky...
                                

Tuo oranssi läiskä on miehen metsurinasua, kohta kaatuu tuo isoin kuusi.

Tuli heti reilusti avarampaa.

 

Kasvihuoneen takaa raivasin kaikkenlaista vihreää, toki kasvavat sinne varmasti uudelleen ensi vuonna...




Valo pääsee nyt paremmin sisään kasvariin:)


19 kommenttia:

  1. Aika ajoin joutuu karsimaan, se on ihan totta. Rehevyys on kiva, mutta jos on ”liian rehevää” saattaa olla tukkoista eli pieni ilmavuus tekee terää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni ilmavuus tosiaan tekee terää, ja vaikka onkin kiva kun kasvit kasvaan, pitää niitä toisinaan rajoittaa.

      Poista
  2. Voi miten kaunista 😍 todella hyviä muutoksia, olette hurjasti raataneet siellä! Mikä onni on oma metsuri ☺️Nyt tuo valo kasvihuoneessasi on upea. Ihastelen myös tuota ihanaa rautsikkaa, joka on niin söpö jouluvalojen kanssa. Mua niin kiinnostaisi uudet hankintasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoi olla vähän liian rehevä tunnelma, vaikka rehevyydestä pidänkin. Ja on tosiaan onni kun mies voi kaataa puita tarpeen tullen:) Niitä onkin vuosien saatossa saanut kaataa melkoisen määrän.
      Rautatieomenapuu on kyllä aika ihana valojen kanssa, onneksi jänikset eivät ole ainakaan vielä syöneet johtoja poikki tänä vuonna.
      Ja voisihan noita hankintoja esitetellä, syksyn viimeisellä reissulla niitä tulikin aika paljon;)

      Poista
  3. Onpa siellä oltu ahkerina! Kauniilta, siistiltä ja selkeältä näyttää.
    Minulle puiden kaataminen/kaadattaminen on aina ollut vaikeaa, mutta täytyy sanoa, että muutamien puiden poistaminen viime keväänä toi avaruutta ja vaihtelua. Pihan ympärillä metsiköissä riittäisi raivattavaa puun tainta ja pensaikkoa vaikka kuinka paljon. :)
    Ihanaa lumista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on niin paljon isoja kuusia talon ympäristössä, että on ihan pakko karsia, jos ei halua asua ihan keskellä metsää. Yhdenkin ison kuusen kaataminen tuo tosi paljon valoa lisää pihalle. Ja kaatotahti on sellaiset pari puuta vuodessa korkeintaan. Tykkäämme että niitä on, mutta kohtuullisesti:)

      Poista
  4. Tietyn ikäisissä puutarhoissa on melkeinpä pakko alkaa karsia jostain päästä. Meillä olisi vieläkin karsittavaa, vaikka sitä on tehty monena vuonna. Mukavalle näyttää pensaiden alustat ja valoa tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin sitä toivoo että kaikki kasvaisi vauhdilla ja sitten alkaa karsiminen;) Tykkään että pensaiden/pienten puiden alla kasvaa muuta kasvillisuutta, mahtuu enemmän kaikkia herkkuja!

      Poista
  5. Kannatti karsia. Tilalle tuli ilmavuutta ja valoisuutta. Miten sitä onkaan niin vaikea leikata puita ja isoja pensaita? Vaikka se monessa tapauksessa parantaa niin kasvin olemusta kuin puutarhan yleisilmettäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä tuli sellainen liiallisen rehevyyden tunne, niin nyt oli karsimiskesä:) Toki syreenejä leikkaan melkein joka vuosi, haluan että rungot näkyvät ja alle mahtuu kasveja. Samoin rautatieomenapuuta on leikattava kyllä joka vuosi, muuten siitä tulee järkyttävä pöheikkö.

      Poista
  6. Pieni raivaaminen virkistää puutarhan ilmettä kummasti. Isompien puskien allekin mahtuu vaikka mitä uutta, kun ottaa karsii oksistoa ja ottaa vähän runkoja esiin. Aika läheltä alppiruusua taisi tuo kuusi kaatua mutta ilmeisesti rodo ei ottanut pahasti osumaa? Tuon kokoinen kuusi vie aika paljon vettä ja ravinteita, joten varmaan sen lähistöllä olleet kasvit ottavat ensi kesänä kunnon kasvupyrähdyksen.
    Meillä ei vielä moneen vuoteen ole tarvetta kunnon raivaukselle, mutta sieltä sun täältä voi vähän pienempiä oksia jo napsia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tekee!
      Onneksi kuusi kasvoi alppiruusun takana, joten alppiruusulle ei käynyt kuinkaan. Ja tosiaan, seuraavien kesien kasvuvauhti voikin olla melko hyvä noilla kohdin, alppiruusulla ja pikkuisella kirsikalla.

      Poista
  7. Karsiminen lähes pääsääntöisesti kannattaa ja selkeyttää myös oleellisesti näkymiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tekee, on mukava nähdä vähän kasviaidanteen läpikin:)

      Poista
  8. Ahkeruus ja reilu karsiminen palkitaan varmasti seuraavina vuosina uudella hyvällä kasvulla ja valoisampana maisemana sekä avarammilla näkymillä. Ihanaa, että kasvit kasvavat, mutta kauneuden vuoksi on joskus vaan karsittava kunnolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meillä ollaan kyllä siinä vaiheessa, että osaa kasveja on todellakin karsittava ja rajoitettava niiden kasvua, ettei kohta olla viidakossa. Ja puita karsimalla saa todella nopeasti tulosta aikaiseksi:)

      Poista
  9. Näyttää todella hyvältä ja varmasti kasvitkin kiittävät lisätilasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti uusi aluskasvillisuus saa hyvän kasvuvauhdin tulevana kesänä!

      Poista
  10. Kyllä kuusi on kovasti ympäristöään pimentävä. Meillä on käynyt niin, että kasvihuoneen ympäristö on kasvanut ihan tukkoon. Puut on kuitenkin niin tärkeitä siinä kohtaa, että olen hyväksynyt sen ja lopettanut tomaattien kasvatuksen...

    VastaaPoista