perjantai 12. tammikuuta 2024

Pionikaaren kasvatus

Kun nyt olen päässyt kesäkuvien ihailun makuun, selaamalla viime vuoden kuvia, laitetaan niitä lisää tännekin. Olkoot teemana viime vuoden puutarhauudistukset.

Pionikaari suureni, taas, kun löysin vain niin kertakaikkisen ihania pioneita, että pakko oli ostaa;) Eli molemmat kaaret leveni ehkä 40cm, että sain useita pioneja istutettua. Varmaan liiankin tiheästi, mutta eiköhän ne pärjää...

Kuoppia vain nurmikkoon ja pionit niihin. Ympärille sanomalehteä ja kuorikatetta. Samalla tavalla on edellisetki osat tehty ja ihan hyvin on toiminut. Pionien juurelle ei toki saa laittaa kuorikatetta, siihen laitoin soraa.



Siinä se nyt on! Saa nähdä kasvaako joskus edelleen...

Ja laitetaan tähän loppuun vielä niitä pionin kukkiakin:)





28 kommenttia:

  1. Ihania pioneja!😍 Mä toin edellisen kodin pihasta yhden pionin mukanani, mutta se ei ole vielä kukkinut. Ei kyllä kukkinut enää vanhassa pihassakaan, mutta ajattelin silti kokeilla💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit on aikalailla mun lemppareita, ja niiden kukintaa kannattaa kyllä odottaa. Tykkäävät luujauhosta, eli se ehkä innostaa niitä kukkimaan.

      Poista
  2. Ai miten ihania kuvia ja hyvä laajennus. Minulla on pionien juurilla maanpeite kasveja ja myöskin soraa . Pionit on sellaisia että niitä ei voi vastustaa . Minä olen ostanut vain muutaman kaikki muut on saatuja ja niitä on noin kolmekymmentä kolme. Minä tein myös yhden uuden penkin viime vuonna tai sekin oli laajennus ja se oli syyspenkki. Tuli siihen istutettua joitakin kevät sipuleita kun oli ihan uusi penkki niin oli helpompaa . Sinulla on myös varaa edelleen laajentaa jos taas löytyy jotain pionin tapaista 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia paikkoja tuntuu olevan hankala keksiä, joten laajennus on helpointa:) Ja juu, näitä ei tosiaankaan voi vastustaa.
      Minulla on vain kaksi saatua pionia, mutta itse olen sitten ostanut kymmeniä...pikkuhiljaa monien vuosien aikana.
      Syyspenkki kuulostaa aika ihanalta, minulla on syksyllä kukkivia kasveja aika vähän, kun en niin piittaa keltaisesta/oranssista, ja tuntuu että se on syksyn pääväri;) Ja uuteen penkkiin onkin ihana upottaa sipuli poikineen, kun se on niin helppoa!

      Poista
  3. Tuo pionikaari on niin hyvä idea💕 Jotenkin epäilen, että laajennusosa tulee vielä monesti lisää 🤗Sinulla on aivan valtava kokoelma erilaisia pioneita, esittelethän meille vielä joskus niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se alkoi yhdestä kaaresta, sitten tuli toinen, ja viime kesänä molemmat kasvoivat....eli jatkoa todennäköisesti seuraa.... Voisikohan koko keskiympyrän nurmikon korvata kukkapenkillä, sitä olen usein ajatellut;)
      Voisin kyllä esitellä pioneitani, nimien haku vain on hidasta, mutta onhan tässä vielä aikaa ennenkuin lumet sulaa;)

      Poista
  4. Upeita. Ja helppo tapa lisätä kukkapenkkiä, ei se aina vaadi sen suurempia kaivauksia tai maan vaihtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kukkapenkinlisäystapa on mun mieleinen, helpolla nopeasti lisää;)

      Poista
  5. Laajennus on aina hyvä idea ja tuossa on hyvin tilaa vielä levittäytyä sitten kun tulee kivoja lajikkeita vastaan ja perhe unohtaa, miten laaja nurmialue on ennen ollut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, suunnittelen tässä jopa, jos korvaisi koko tuon nurmikon pioneilla kumppaneineen. Sitä riittää kyllä muualla pihaa, jos joku kaipaa...

      Poista
  6. Näppärästi sait lisää tilaa puutarhan ihanuuksille, pioneille! Olen näköjään huijannut itseäni, ettei meille mahdu enää lisää mitään, etenkään pioneja, mutta noinhan se kävisi =D Ei ehkä yhtä näppärästi kun penkit on rajattu pihakivillä ja reunassa kulkee vielä robottileikkurin piuha...mutta periaatteessa onnistuisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin ensin luulin, että alkaa olla maksimimäärä kasveja, ettei muka mahdu enää;) Pihakiviä saa muuten siirrettyä aika kätevästi (kokemusta siitäkin) ja robottileikkurin piuhaa nostelen ylös kukkapenkin uuden reunan kohdasta, mies sitten kätevästi laittaa sen uudelle paikalleen;)

      Poista
  7. Hyvä idea laajentaa kaarta ja istuttaa lisää pioneja. Pionit näyttävät niin kivoilta yhdessä laajempina istutuksina, vaikka toki niitä voi myös käyttää osana perennaryhmiä. Minuakin kiinnostaisi pioniesittely puutarhasi pioneista nimien kanssa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin mielestä oli hyvä idea laajentaa jo olemassa olevaa kukkapenkkiä:) Ja pioneja voi tosiaan laittaa paljon yhteen tai sitten vähän sinne tänne, molempi parempi oikeastaan!
      Kiitos juttuvinkistä, ehkä teen jo ennen kevättä pioniesittelyä.

      Poista
  8. Kiitos ihanista kuvista ja hyvistä vinkeistä. Kirjoitin sanomalehti&kuorikatteen muistiin kalenteriin kevättä varten. Lähikuvat pioneistasi ovat aivan taianomaisia ja ihastelen myös viitoskuvan metsänreunaa, joka kehystää puutarhaa niin hienosti.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanomalehti + kuorikate on kyllä tosi helppo tapa lisätä, tai laajentaa kukkapenkkejä. Ja vuoden tai parin kuluttua sanomalehti on maatunut, joilloin on taas helppo kaivaa lisää kasveja penkkiin, esimerkiksi sipulikukkia!

      Poista
  9. Hienosti solahtivat uudet pionit paikoilleen. Että onkin virkistävää katsella vihreyttä ja valoa. Johan tässä alkaa lapiota tulla ikävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain odotellaan, että alkavat nämä uutuudetkin kukkia kunnolla!
      Ja kevätikävä tässä kesäkuvia selatessa kyllä todellakin tulee:)

      Poista
  10. Mahtavaa, kun on tilaa laajentaa kukkapenkkejä. :) Varmasti ovat upeat, kun kukkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ajatellet, ettei enää mahdu mitään, mutta kyllähän meillä tuota nurmikkoa vielä riiittä.....
      Toivotaan pikaista runsasta kukintaa;)

      Poista
  11. Minä jo kommentoinkin mennyt varmaan roskapostiin .😝

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sieltä löytyi, ärsyttävää kun bloggeri heittää osan kommenteista roskapostiin. Onneksi nykyään ymmärrän käydä sieltäkin välillä vilkaisemasta ja tuomassa oikeaan paikkaan.

      Poista
  12. Pionit ovat todella kauniita. Niillä on vain niin "vaikea onnistua"-maine, että moni, kuten, minäkin jättää herkästi kauppaan. Sain edellisvuonna eräältä pionikasvattajalta yhden taimen. Ensimmäisen sen talven se talvehti vielä juurrutusruukussaan, mutta nyt on maassa. Mahtaako selvitä tästä huippupakkasten vuodesta? Lumipeite on tosin aika vahva, joten ehkä ei pakastu liiaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi että pioneilla on vaikean kasvin maine, ne kun ovat oikeasti todella helppoja kasveja. Ainut mistä eivät tykkää, on märkä maa eli mieluummin liian kuiva kuin liian märkä.
      Pionien koti-sivulta löytyy paljon hyvää tietoa, tässä kooste: "Peltomulta on parasta. Jos käytät pussimultaa, valitse mahdollisimman hiekkapitoinen tuote. Vältä runsasta kalkin käyttöä sekä orgaanisia aineita, kompostia ja turvetta. Hiekkaa tai soraa voi aina lisätä maa-ainekseen."
      Uskon että pionisi selviää hyvin tästä talvesta lumisuojan turvin!

      Poista
  13. Kyllä pionit ansaitsevat lisätilaa. Loistavaa että teillä onnistuu laajennus noin helposti. Meillä ei toimi kun taitaisi jo heti sen juurakon syvyydellä tulla hiekka vastaan, multaa on nurmikon alla aivan liian ohuesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näitä löytyy koko ajan kaikkea ihanaa lisää! Ja kukkapenkin laajennus on tosiaan melko helppoa tuolla tavoin.
      Jos kasaat vastaavalla tavalla kohopenkkiä, niin ehkä sitten multaa olisi riittävästi. Suoraan nurmikon päälle siis sanomalehteä, multaa, kompostia.....

      Poista