sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Omenatarhan muokkausta

Viime vuonna syyskesällä tuli muokattua vähän omenatarhaa.

Se on ollut jo vuosia kaunis katsella keväällä, kun kukkasipulit kukkivat siellä, mutta loppukesää kohti se on ollut turhankin rehevä. Varsinkin kun tähtiputket olivat levinneet jo usean neliön alalle. Kaivoin ne kaikki pois, tai ainakin yritin. Sain tällä konstilla myös betonikivipolun taas näkyviin. Istutin tähtiputkien tilalle paljon kaikenlaista... siirtelin omasta puutarhasta ja ostin lisääkin. Ainakin pioneja, kuunliljoja, syysleimuja, kurjenpolvia. Kesällä sitten nähdään mitä muuta;)
10 kommenttia:

 1. Töhtiputkivauvoja voi vielä sieltä putkahdella. Onneksi siementaimi ei ole heti kukkimassa. Mukavaa odotettavaa ensi kasvukauteen, että miltä uudet kasvit siellä näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen tosiaan niin, että tähtiputkivauvoja saa nykiä tuolta vielä pitkään pois. Mutta lähtevät varmaan aika helposti irti, kunhan vain huomaan ne ajoissa.

   Poista
 2. On tuttua, että vuosia kasvaneet alueet vaativat välillä kunnostustoimia ja osaa yltiöpäisesti levinneitä lajeja pitää rajoittaa tai poistaa. Toivottavasti tuleva kesä osoittaa, että sait toimilla parannusta ja uusia kivoja kasveja omenatarhaan. Kuvia odotellessa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi kesänä näyttää paremmalta kuin menneinä vuosina:) Onneksi lunta on uusien istutusten suojana nyt aika mukavasti. Kuvia tulee varmastikin heti kun on jotain kuvattavaa;)

   Poista
 3. Ihanan samettinen muuten tuo teidän pässinpökkimä nurmikko! Kauniin näköistä. Tähtiputki ei täällä ole vielä onnistunut leviämään oikeastaan lähes ollenkaan, merkillistä. Minäkin odottelen kuvia, etenkin omenapuun kukinta-aikaan, se on niin hurmaavaa. Sen teidän Hopan lisäksi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pässi hoitaa kyllä työnsä mallikelpoisesti. Ja minä autan pienin toimenpitein, esim. pari kesää sitten nykein ratamoja irti melkoisa määriä...
   Meilläkin tähtiputki teki tuon rajun leviämisen vuosien jälkeen, ja sitten vähän sillain salakavalasti;)

   Poista
 4. Sieltäpä ilmestyi viehättävä käytävä. Tähtiputki leviää kyllä viihtyessään kiitettävästi siemenistä, jos ei leikkaa kuihtuneita kukkia pois. Nyt on taas kasveilla tilaa pullistella. Iloista alkavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti uudet kasvit viihtyisivät yhtä hyvin kuin tähtiputki;)
   Ne ovat kyllä kauniita kukkia ja sopivat hyvin myös kuivakukiksi.

   Poista
 5. Joskus tarvitaan reipasta perkaamista, että istutukset jälleen kukoistavat. Tähtiputki on omassa puutarhassani vielä niin uusi tulokas, että se on lumonnut minut ja samalla salakavalasti levittäytynyt moniin paikkoihin. Viime syksynä tajusin sen aggressivisen valloituksen, ja aloitin kiivaasti rajoittamaan sen kasvua. Saa nähdä ensi kesänä, minkä levinneisyyden se jo on ehtinyt saavuttaa! Poistitko tähtiputket koko puutarhastasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällaisessa parikymmentä vuotta vanhassa puutarhassa on jo reilustikin perkaamisen tarvetta, joka vuosi jokin alue täytyy uudistaa.
   Poistin tähtiputken tuosta kokonaan, mutta laitoin pienesti toisaalle. Siellä täytyy muistaa leikata kukinnot maljakkoon, niin ei ehkä valloita koko penkkiä. Ja vaalea tähtiputki kasvaa muualla, toki sekin näkyy alkavan levitä...

   Poista