sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Kadonneista oppia - haaste

Sain Betweeniltä  haasteen, jossa kerrotaan kadonneista kasveista. Kiitos Between!

Mitähän kaikkea niitä onkaan vuosien varrella ollut...

Ainakin sama kuin Betweenillä eli

Sinivaleunikko: Olen yrittänyt muutaman kerran. Ostanut kukkivana, että saan katsella edes hetken sitä kauneutta. Joskus on kukkinut vielä seuraavana vuonna ja sen jälkeen kadonnut. Joskus taasen ensimmäinen talvi tappoi? En löydä meidän tontilta vissiin sopivaa paikkaa. Hapanta on, muttei vissiin tarpeeksi kosteaa, joka olisi kuitenkin talvella läpäisevä.

Syysvuokko: Näitäkin olen kokeillut usein, vissiin yksikään ei ole elänyt seuraavaan kukintaan asti. Mutta onpahan kauniita sinä syksynä, jolloin olen ostanut:) Ehkä pitäisi kokeilla kevätistutusta...

Syyshohdekukka: Tappotalvi vei nämä, enkä sen jälkeen ole jostain käsittämättömästä syystä saanut seuraaviakaan viihtymään.


Punahattu: Tahtoo taantua vuosien saatossa. Aika monta erilaista on näitäkin kokeiltu. Ovat kyllä superihania syyskukkijoita, joita perhoset rakastavat. Ihan niitä perusvalkoisia on kukkinut muutaman vuoden ainakin, mutta nämä vähän jalostetummat katoavat.

 

Kärhöjä: Viinikärhöt meillä menestyvät parhaiten, mutta ne loistavammat serkkunsa hiipuvat. Olen kyllä tosi huono kastelija ja lannoittaja, joten eivät varmaan saa tarpeeksi ruokaa ja juomaa meillä;)

 

Ja varmasti vaikka kuinka paljon muitakin kasveja, mutta nämä nyt tulivat ensimmäisenä mieleen. 

Haaste on vissiin kiertänyt jo niin kauan, etten haasta ketään. Mutta jos juuri sinulle ei ole haastetta tipahtanut, voit silti kertoa sinun kadonneista.

Haaste:
Kerro siis, mikä meni pieleen ja miksi. Esimerkkejä voi olla yksi tai useita. Tärkeintä on kerätä huomioita, jotta tänä kesänä meillä menisi paremmin. Haasta kolme seuraavaa. Jätä vastauksestasi kommentti Puutarhaelon huhtikuun Kadonneista oppia -haasteeseen, niin tiedän kerätä kaikki vinkit yhdeksi muistilistaksi.

24 kommenttia:

 1. Paljon on kadonneita täälläkin. Onneksi en muista useimpia edes kaivata..

  VastaaPoista
 2. Näitä on kiinnostavaa lukea, sillä yleensä mainitaan samoja kuin täälläkin on kadonnut. Sinivaleunikkoja, syyshohdekukkia ja syysvuokkoja on täälläkin kadonnut monia, monia. Eri paikkoihin olen yrittänyt istuttaa, vaikea tietää, missä vika. Siitä huolimatta tartuin lidlissä hohdekukkien juurakkopusseihin :-D Toistaiseksi ruukuista ei ole noussut mitään, joten voi olla, että ne eivät edes katoa, kun ei ole, mitä kadottaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla tosiaan tutulta nuo kadonneiden listat kuulostaa. Ja vika jää usein salaisuudeksi. Mutta ei muuta kuin uudestaan taimikaupoille, joko samoja tai uusia kasveja kokeilemaan:)

   Poista
 3. Kadonneita odotellaan joka kevät, aina jokin kasvi häviää mutta moni selviää talvesta yllättävän hyvin. Oli kiva lukea sinun postaus, nyt pitäis kirjottaa omista kokemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät pitää kulkea ja katsella mitä kukkapenkeistä nousee. Onneksi enemmän nousee kuin katoaa:)

   Poista
 4. Kadonneita tulee ja menee, yleensä eivät jää harmittamaan kun saa syyn kokeilla taas jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hyvä asenne, ainahan kaupoista löytyy uusia ihanuuksia!

   Poista
 5. Mulla on sama kokemus kärhöjen kanssa, en oikein muista lannoittaa tai kastella niitä. Viinikärhöt selviävät puutarhassani paremmin. Mukavaa, että lähdit mukaan haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinikärhöt ovat sitkeitä, eivät niin hoidettavia kuin eräät sukulaisensa:)

   Poista
 6. Unohdin omasta listastani tuon syyshohdekukan. Punahatutkin ovat siinä ja siinä. Pari edellistä kesää niiden kanssa on sujunut hyvin. Nyt niistä ei näy vielä mitään. Ovat kyllä yleensäkin hitaita nousemaan, joten odotellaan vielä.
  Katja tuossa ylempänä totesi kivasti, että kadonneiden tilalle saa syyn kokeilla jotain muuta.
  Onneksi sinun puutarhassasi riittää monia kaunokaisia. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan riittää kukkia, vaikka jokunen joskus katoaisikin:)
   Ja Katja oli kyllä niin oikeassa, täytyy ajatella että kadonnut tekee tilaa jollekin muulle ihanuudelle!

   Poista
 7. Samanlainen kadotettujen lista löytyy täältäkin, paitsi sinivaleunikko on vasta kokeilemislistalla ja isokukkaiset kärhöt menestyvät kiitettävän hyvin. Näistä toisten kokemuksista oppii kyllä paljon ja osaa sitten (ehkä) toimia omien kokeilujen kanssa toisin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kokeilin sinivaleunikkoa varmaan kolme tai neljä kertaa ja nyt alan uskomaan, ettei viihdy meillä. Harmi sinänsä, kun on niin kaunis! Toivottavasti sinä saat sen viihtymään puutarhassasi!

   Poista
 8. Minulla on myös kadonnut vaikka mitä. Sinivaleunikin lehdet ovat, mutta kukkinut ei ole vähään aikaan. On nyt uudessa paikassa, jos ei kohta kukkavarsi ala nousta, niin tämän vuodenkin kukinta on mennyttä.

  Osan erikoisemmista punahatuista ostan vain yhden vuoden iloksi, kun en muuten kausikukkia pahemmin ostele. Niitä ei silloin ehkä lasketa kadonneiksi, kun ei edes odota uutta heräämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä idea ostaa punahattuja kesäkukaksi, silloin on ainakin mahdollisuus että kesäkukat kukkivatkin joskus uudelleen!

   Poista
 9. Punahatut kai ovatkin yleisesti ottaen lyhytikäisiä, taas taimia tulossa 😉
  Joskus olen lukenut sellaistakin, että kasvia oli siirretty puoli metriä eri paikkaan ja alkoi menestyä. Joskus tuntuu että menestyminen on "henkimaailman" juttuja tai sitten pienilmasto sattu olemaan otollinen🙂
  Pitäis tehdä omakin haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoiset punahatut ovat viihtyneet meillä muutaman vuoden, mutta erikoisemmat ovat kyllä yhden kesän ilo. Minä olen aika laiska siirtämään kasveja, joutuvat pääosin siis selviämään alkuperäisillä paikoillaan:)

   Poista
 10. Minulta ovat kadonneet pionit. Ne vihaavat minua, sillä eivät siedä, että haluan vaihtaa joskus niiden sijaintia.Tulppaanit vie kai joku elukka...Kesälumipisaraa em´n ole nähnyt aikoihin...Kärhöt ovat aina niin ihania♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Minä luin jostain, että jos pioni täytyy siirtää, se pitäisi tehdä syksyllä. Kevätsiirrot eivät ole niille kuulemma hyvä juttu.

   Poista
 11. Syysvuokkoa en minäkään ole onnistunut yhtään talvea pidettyä hengissä. Samoin jalostetummat punahatut tuppaavat kadota varsin pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta näitä voi ostaa kesäkukiksi, kuten vaalean vihreää vinkkasi:)

   Poista
 12. Osittain samoja hävinnyt, varsinkin kärhöt ja puhahatut. Ihme kyllä syyshohdekukat nousee, jotka viime vuonna istutin :) Mutta nyt taisi ollakin aika suotuisa talvi kasveille.

  VastaaPoista